Ιδρυτική Διακήρυξη

Αποτελεί κοινή διαπίστωση, έστω και αν δημόσια δεν ομολογείται, ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην χώρα μας, την χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, πάσχει. Η οικογενειοκρατία και το πελατειακό σύστημα έχουν διαβρώσει σε τέτοιο βάθος τους θεσμούς, που τόσο το κράτος, όσο και οι διοικητικοί του μηχανισμοί αδυνατούν να ανταποκριθούν με αποτελεσματικές, δημόσιες πολιτικές στις νέες προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι η πατρίδα μας πέρασε πολλά δεινά από πολέμους και δικτατορίες. Είναι επίσης αλήθεια πως, ενώ έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος, τα προβλήματα της δημοκρατίας δεν έχουν λυθεί κατά τρόπο ασφαλή και μόνιμο, όπως αποδεικνύουν οι παθογένειες  της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας και τα πλείστα κοινωνικά προβλήματα.

Αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη να βγούμε από το τέλμα αυτό να για να υπερβούμε αυτές τις παθογένειες. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται πίστη στις δημοκρατικές αξίες, βαθιά ευαισθησία για τα δικαιώματα των πολιτών, ανιδιοτέλεια, τόλμη, αποφασιστικότητα και σχεδιασμός.

Στο πλαίσιο των βασικών αυτών αρχών διακηρύσσουμε προς κάθε κατεύθυνση, απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες και αναγγέλλουμε την ίδρυση του κόμματος “Ασπίδα Πολιτών”. Ένα νέο κόμμα κεντρώας κατεύθυνσης, εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη, που επιδιώκει να εκφράσει πολιτικά, μεταξύ άλλων, τις αρχές της μέγιστης δυνατής συμμετοχικότητας των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, της ισονομίας και του κράτους δικαίου.

Έμβλημα του κόμματος Ασπίδα Πολιτών –  είναι μια ασπίδα, όπου το δεξί της μέρος είναι χρώματος πορτοκαλί και το αριστερό της χρώματος γαλάζιο. Μέσα σ’ αυτήν είναι το σχήμα του πολίτη, χρώματος πορτοκαλί. Η ασπίδα αυτή εξωτερικά πλαισιώνεται με τις φράσεις ΑΣΠΙΔΑ (στο άνω μέρος με γράμματα χρώματος γαλάζιου) ΠΟΛΙΤΩΝ (στο κάτω μέρος με γράμματα χρώματος γαλάζιου).

Ιδρυτής του κόμματος είναι ο Γεωργίου Νικόλαος του Γεωργίου, και Πρόεδρος μετά την εκλογή του από το 1ο Τακτικό Συνέδριο ο Μεχλιζόγλου Θεόδωρος του Κωνσταντίνου.

Η Ασπίδα Πολιτών ιδρύεται βάσει του άρθρου 29 του Συντάγματος. Είναι κόμμα πολιτικών αρχών, αρχών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας. Η οργάνωση και η δράση του νέου κόμματος εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η δράση του και η πολιτική του εδράζεται σε πλαίσιο αρχών που χαράσσονται, σχεδιάζονται και θεσμοθετούνται σύμφωνα με το καταστατικό του.

Η Ασπίδα Πολιτών  θα δημιουργήσει στους πολίτες της Ελλάδας, ανεξαρτήτως φύλου, ίσες ευκαιρίες αντιπροσώπευσης στα διοικητικά όργανα του Κόμματος, στους εκλογικούς καταλόγους για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και για κάθε αιρετή θέση της κρατικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγχρόνως, θα ενισχύει σε όλα τα επίπεδα τη συμμετοχή των γυναικών, των νέων, ανένταχτων, ενεργών, προοδευτικών πολιτών και των ειδικών ευπαθών κοινωνικών ομάδων στη διαμόρφωση των πολιτικών του αποφάσεων.

Η λογοδοσία είναι βασική αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματός μας και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση όλων αυτών, που αναλαμβάνουν αρμοδιότητες κατόπιν διορισμού ή εκλογής είτε σε αντιπροσωπευτικά όργανα ή το κράτος.

Το κόμμα μας υποστηρίζει θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, όπως το δημοψήφισμα και θα εργαστεί στην ενίσχυση αυτών.

Σκοπός του κόμματος Ασπίδα Πολιτών είναι να προωθήσει την κεντρώα αντίληψη και την Άμεση Δημοκρατία, ώστε να οδηγηθεί η χώρα στην αειφόρο ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη θεσμική αξιοπιστία, καθιστώντας την ισότιμο, αξιοπρεπή και υπολογίσιμο εταίρο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.

Υπόσχεση και Δέσμευση του Κόμματος μας είναι να επανέλθει η ευημερία στους πολίτες, μέσα από θεμελιακές αλλαγές, αξιοποιώντας το δημιουργικό δαιμόνιο των Ελλήνων.

Βασικός άξονας της πολιτικής μας η ανάδειξη και ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, με σταδιακή μείωση της φορολογίας, ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και ίδρυση επενδυτικής τράπεζας πολιτών για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής της βιομηχανίας,.

Στοχεύουμε  σε μια σύγχρονη,  ευέλικτη και  φιλική στον πολίτη δημόσια διοίκηση με λιγότερη γραφειοκρατία.

Προσανατολιζόμαστε σε ένα κοινωνικό κράτος δικαίου και πρόνοιας, με επαρκείς για όλους τους φίλεργους πολίτες θέσεις εργασίας, που θα εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας παροχές δημόσιας υγείας και παιδείας και θα ενισχύει την ιατρική και επιστημονική έρευνα.

Προτεραιότητα  μας αποτελεί  η υπεράσπιση των απαράγραπτων ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων και η πάταξη της διαπλοκής του κράτους με ανεξέλεγκτα και ασύδοτα εταιρικά συμφέροντα.

Η αλληλεγγύη, η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αξιοκρατία και η διαφάνεια αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της Ασπίδας Πολιτών.

Το κόμμα μας  υπόσχεται:

-Να υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους.

-Να προασπίζει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.

-Να εργασθεί για να γίνει πράξη η ισότητα των πολιτών απέναντι στους νόμους και ουσιαστική  η δυνατότητα συμμετοχής του κάθε πολίτη στις ευκαιρίες  της κοινωνικής ζωής.

-Να καταργήσει την οικογενειοκρατία στην πολιτική.